Goedkoopste energieleverancier vinden: hoe?

Misschien is jouw beeld nu: ‘energie is energie’. Daarom ben je op zoek naar de goedkoopste energieleverancier. Begrijpelijk, maar toch zijn er verschillen tussen de verschillende energieleveranciers die de moeite waard zijn om door te nemen. Je wil niet teveel betalen, maar tegelijkertijd goed geholpen worden wanneer er iets mis gaat. In dit artikel kijken we daarom naar de factoren die de prijzen van energieleveranciers bepalen, handig voor jou wanneer je op zoek bent naar de goedkoopste energieleverancier. Je weet op die manier precies waar je moet zoeken én welke leverancier het beste bij jou past.

Energiekosten berekenen (en de besparing)
Elke energieleverancier heeft zijn eigen tarieven en voorwaarden. Dat maakt de leveranciers vergelijken vaak lastiger. Je kunt op verschillende websites de energietarieven van alle energieleveranciers bekijken, factoren aangeven die jij belangrijk vindt selecteren en dan de energiekosten voor jouw situatie berekenen. Op basis van deze energiekosten kun je dan exact de verwachte besparing berekenen voor jouw energiekosten op basis van het huidige verbruik. Handig, want zo vind je gemakkelijk de goedkoopste energieleverancier. Een leverancier die tegelijkertijd past bij jouw wensen, eisen en voorwaarden.

Factoren die de energiekosten bepalen
Er zijn verschillende factoren die de energiekosten bepalen, en daardoor dus bepalen welke energieleverancier het voordeligst is. Bepaal zelf hoe deze factoren van toepassing zijn op jouw situatie en maak jouw keuze uit de mogelijkheden.

Variabele stroom- en gastarieven
Stroom en gastarieven worden tweemaal per jaar vastgesteld door energieleveranciers. De tarieven houden verband met de inkoop van olie en gas door de leverancier. Het verschilt per energieleverancier of deze kosten worden doorberekent. De ene leverancier zal in prijs stijgen, terwijl de ander haar stroom en gas juist goedkoper weet in te kopen. Je begrijpt het: het laatste soort energieleverancier moet je kiezen voor de goedkoopste energie.

Enorme concurrentie
Er is continue concurrentie tussen de energieleveranciers. Veel mensen blijven immers lang hetzelfde energiebedrijf, waardoor andere aanbieders ze willen laten overstappen. Ze doen dit vooral met scherpe tarieven, zoals welkomskortingen en actietarieven. Door hiet slim gebruik van te maken, en relatief vaak over te stappen van energieleverancier kun jij veel geld besparen op de energiekosten. Blijf daarom scherp en continue kijken naar anderen.

Elke regio zijn eigen tarieven
Elke regio in Nederland heeft zijn eigen netbeheerder. Deze nethebeheerder bepaalt in grote mate de energiekosten per regio. Daarom zijn er regio’s in Nederland waar de stroom en gas goedkoper zijn dan in andere regio’s. Verhuizen is in de meeste gevallen geen optie, dus ondanks deze belangrijke factor kun je hier weinig invloed op uitoefenen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *