Energie besparen met slimme apparaten

Een win-win situatie, daar gaan we in dit artikel voor. Energie besparen en daarmee goed doen voor het milieu, maar tegelijkertijd ook geld besparen. Je zult er misschien niet bij stil staan, maar slimme apparaten kunnen jou helpen energie te besparen. Daarom duiken we in dit artikel verder in de mogelijkheden om elektriciteit, gas en water te besparen door middel van slimme apparaten. Heb je uiteindelijk de best mogelijke situatie gecreëerd, zorg dan voor de laagste energieprijzen voor jouw situatie. Energie vergelijken is eenvoudig en kun je zelf online regelen, vanuit je luie stoel, en met ondersteuning waar nodig.

Elektriciteit besparen
1. Slimme stekkers
Sluimerverbruik is een van de meest onnodige vormen van energieverbruik. Hieronder valt het verbruik wanneer apparaten in stand-by modus staan. Ze verbruiken niet de volledige hoeveelheid elektriciteit, maar wel wat, bijvoorbeeld door het brandende lampje van de TV. Je kunt slimme stekkers gebruiken om dit energieverbruik te verminden. Je kunt handmatig een slim apparaat echt uit zetten, maar ook volgens een vast ritme. Je stelt dan bijvoorbeeld in dat een vloerlamp in de woonkamer automatisch uit gaat om 23.00 uur. Je bespaart hiermee veel onnodige energie. Voor de TV kun je bijvoorbeeld instellen dat deze om 18.00 uur aan gaat, en om 01.00 uur uit gaat. En wil je toch buiten deze tijden TV kijken, dan zet je de TV via de handige app zelf aan via je smartphone.

2. Vervang ouder witgoed
Met name witgoed, bijvoorbeeld wasmachines, koelkasten en drogers, zijn grootverbruikers in huis. Deze apparaten zijn door de jaren heen stukken zuiniger geworden. Je kunt de meest energie zuinige apparaten herkennen door het energielabel. Kies je voor de nieuwste generatie witgoed, dan hebben ze slimme functies die je kunt bedienen via een app. Zo zet je bijvoorbeeld op afstand het witgoed aan of plan je een programma in. Op die manier is de vaat of was precies klaar zodra jij thuis komt. Wil je extra energie besparen, kies dan voor een camera in de koelkast. Je kunt zo op afstand de inhoud bekijken zonder hem te openen en daardoor kou in de koelkast te verliezen.

3. Slimme verlichting
Naast witgoed is ook verlichting een grootverbruiker als het om energie gaat. Gelukkig kun je ook hierin snel stappen maken door ouderwetse gloeilampen te vervangen door LED verlichting. Kies je voor slimme LED verlichting, dan kun je deze eenvoudig op afstand bedienen en programma’s instellen. Ook een bewegingssensor is een slimme toevoeging, waardoor het licht alleen aan is wanneer jij in huis bent. Op die manier verbruik je nooit meer elektriciteit dan benodigd.

4. Zonnepanelen om elektriciteit te besparen
Natuurlijk: ook zonnepanelen behoren tot de slimme apparaten die zorgen voor lagere energiekosten. Je wekt zelf energie op, laat de slimme wasmachine draaien op momenten dat er voldoende zon is. Automatisch door de gekoppelde slimme apparaten, ideaal. Het plaatsen van zonnepanelen is natuurlijk een investering, die zich zonder twijfel terug verdient door de jaren heen. Gemiddeld zo’n 5 jaar op een optimaal dak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *