Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Wanneer je nadenkt zonnepanelen is één van de eerste vragen: hoeveel zonnepanelen heb ik nodig? In dit artikel vind je een antwoord op deze vraag, maar vind je ook meer informatie over factoren die invloed hebben op de energie opbrenst van zonnepanelen. Het aantal zonnepanelen is uiteindelijk de uitkomst van deze combinatie van vragen. Duik in de wereld van zonnepanelen, stroomverbruik en stroomopbrengst van zonnepanelen.

Inhoud

Je vindt in dit artikel alles over zonnepanelen, hoe je het optimale aantal zonnepanelen bepaalt en welke factoren van invloed zijn. Hieronder alle losse onderwerpen:

  • Voorbereiding: benodigde informatie
  • Zelf het aantal zonnepanelen berekenen
  • Het vermogen: de betekenis van Wp (wattpiek)
  • Jaaropbrengst van zonnepanelen in Nederland
  • De beste richting voor zonnepanelen
  • Dakoppervlak: welk deel is beschikbaar

&nbsp
Voorbereiding: benodigde informatie
Voordat je kunt beginnen met de berekening is het belangrijk om alle informatie te verzamelen. Op dit moment is de ideale opbrengst exact de hoeveelheid stroom die jij jaarlijks zelf verbruikt. Om dit door te rekenen naar het aantal zonnepanelen is de volgende informatie over jouw stroomverbruik benodigd:

Een inschatting van de opbrengst van de zonnepanelen die je wil aanschaffen.
De energierekening voor het exacte stroomverbruik.
Informatie over je dak: bijv. afmetingen, hellingshoek en orientatie.
Naast informatie over het ‘nu’ is het ook belangrijk om na te denken over de toekomst. Is er een verwachting dat je in de toekomst meer stroom gaat verbruiken, bijvoorbeeld doordat je kinderen krijgt, ook op stroom gaat koken of bijvoorbeeld een jacuzzi aanschaft. Ook elektrisch rijden (elektrische auto) of verwarmen (met een warmtepomp) moeten in overweging genomen worden. In dat geval is het belangrijk in het voren te denken. Op die manier heb je straks een bepaald aantal, identieke zonnepanelen op het dak liggen voor die jou van alle benodigde stroom voorzien.

Zelf het aantal zonnepanelen berekenen
Je kunt natuurlijk een installateur het aantal zonnepanelen laten berekenen, maar je kunt ook zelf een inschatting maken van het aantal benodigde zonnepanelen. Je berekent hiervoor het jaarlijkse stroomverbruik in kWh maal 1,1 als veiligheidsmarge. Dit deel je door het aantal Wp van de zonnepanelen. Wanneer je op een getal met decimaal uitkomt, kun je het beste altijd naar boven afronden. Je zult namelijk merken dat de lichtopbrengst in de loop van de jaren iets afneemt, waardoor een veiligheidsmarge altijd fijn is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *